P. Moscovici: EK má návrhy investičných projektov za 700 mld. eur

26.11.2014 Celý región

Brusel 26. novembra (TASR) - Eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti Pierre Moscovici dnes uviedol, že na pracovnom stole exekutívy EÚ sú návrhy projektov v hodnote asi 700 miliárd eur, ktoré by chceli čerpať zo zdrojov investičného balíka vo výške 315 miliárd eur, ktorý dnes predstavil predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Predseda komisie na pôde Európskeho parlamentu oznámil plán, ktorý predpokladá mobilizáciu 315 miliárd eur pre investície venované oživeniu rastu a vytváraniu pracovných miest. Junckerov plán predvída, že každé euro z rozpočtu EÚ bude 15-násobne zhodnotené vďaka účasti súkromného sektora na tomto celoeurópskom projekte.

"Na pracovnom stole v komisii už sú projekty v hodnote takmer 700 miliárd eur, ktoré budú analyzované a pretriedené," povedal Moscovici pre rozhlasovú stanicu France Inter.

Eurokomisár verejnosť uistil, že prvé projekty "uvidia svetlo sveta" čo najskôr to bude možné, komisia sa podľa neho posnaží predstaviť prvé úspešné projekty už začiatkom januára.

"Tieto projekty budú vyberané na základe ich zrelosti... V závislosti od ich schopnosti zvýšiť potenciál rastu v Európe, a musíme to urobiť tak, aby Európa prekonala existujúce technologické bariéry," prízvukoval Moscovici. Dodal, že ide predovšetkým o projekty z oblasti digitálnej agendy, rezortu dopravy a prenosu energie.

Moscovici v reakcii na kritiku finančných mechanizmov Junckerovho investičného plánu upozornil, že tento plán nie je "všeliek" na existujúce problémy, pričom zapojiť sa budú musieť aj členské štáty únie a miestne komunity, aby investovali a pomohli nájsť súkromných investorov.

"Ale ak sa niektorý členský štát rozhodne podporovať tento fond, finančné čiastky, ktoré doň vloží, nebudú zahrnuté do výpočtov pre deficit a štátny dlh," upozornil Moscovici na nový Európsky fond pre strategické investície (EFSI), ktorý vďaka garancii verejných zdrojov EÚ chce mobilizovať dodatočné investície v hodnote najmenej 315 miliárd eur v priebehu najbližších troch rokov (2015-2017).
 

Vyberte región